2014. október 31., péntek

Fáradt szülők ujjászületése - megoldás lehet a szülőtréning


Beszélgetés Galla Krisztinával a szülőtréning kitalálójával és vezetőjével

SZIFON: Miért gondoltad, hogy érdekelheti a szülőket egy ilyen személyes tréning? Hiszen ma már rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos irodalom, Tv műsor, neten elérhető tartalom, stb. van.

Éveken át tartottam általános- és középiskolákban rendhagyó osztályfőnöki órákat, ahol „az élet nagy kérdéseiről”, családról, barátságról, szerelemről, konfliktuskezelésről, stb. volt szó. Néhány osztályban a szülők fellelkesedtek a gyerekek által mesélteken, voltak, akik nyílt órán is részt vettek, és felvetették az ötletet, hogy mi lenne, ha nekik is tartanék hasonló összejöveteleket. Így született meg a tréning ötlete.
Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a szülők egy kicsit el vannak veszve ebben az információ áradatban. Sokszor ellentmondó véleményekkel találkoznak egy-egy témában, de az is gyakori, hogy megtetszik nekik egy könyvben olvasott módszer, azonban azt a gyakorlatban alkalmazni már nem tudják ilyen-olyan okok miatt.

A tréningen lehetőség van szakemberrel való konzultációra, különféle gyakorlatok elvégzésére, személyes tapasztalatcserére, sőt nem ritka az sem, amikor egy-egy csoportos összejövetel után az egyéni foglalkozás lehetőségét is igénybe veszik a családok. És nem utolsó sorban a kreatív, interaktív feladatok sora lehetőséget ad arra is, hogy az önismeret, önértékelés területén is gazdagodjanak a résztvevők.

SZIFON: Minden szülő előbb-utóbb belerázódik a szerepébe. Vagy mégsem? Menet közben is tanulhatóak új ismeretek? Milyen témák jönnek szóba, mire számítsanak a szülők, ha elmennek a tréningedre?

Nem dolgozom standard módszerekkel. Vannak 4-6 alkalmas, összefüggő tematikán alapuló, valódi tréning-szerű csoportok. Ezekben mostanában a legnépszerűbb témák a szülőséggel együtt járó feladatok, a nevelési stílusok, személyiségtípusok, a nehezen kezelhető gyerekek, az erőszakmentes kommunikáció, a konfliktuskezelés. Vannak olyan csoportjaim is, amelyek inkább klub-szerűen működnek. Ezekben állandóak a csoporttagok, és az általuk aktuálisan behozott nevelési kérdéseket dolgozzuk fel: pl. az indulatkezelés, a hiszti, a feleselés, a bölcsi/ovi kezdés, az iskolai élettel kapcsolatos gondok, számítógép használattal kapcsolatos kérdések, testvérféltékenység, és persze a konfliktuskezelés gyakorlati szintű elmélyítése a sláger.

SZIFON: Miért fontos, hogy egy szülő (is) képezze magát, miben segíthet nekik ez a tréning?

A szülőtréningek, a rendhagyó osztályfőnöki órák, ifjúsági klubok, coaching ülések olyan lehetőséget nyújtanak, ami prevenciós jellegű: sokszor egy-egy időben jött új információ, ötlet, tanács, módszer megismerése meg tudja előzni, hogy nevelési/életvezetési zsákutcába fussunk. Én abban hiszek, hogy a szülők - gyermekek - pedagógusok harmonikus együttműködésével hatalmas pozitív energiákat tudunk mozgósítani, amire szülőként nap, mint nap nagy szükségünk van. 



További szülőknek, nagyszülőknek szóló hírek, programok itt: www.facebook.com/ASZIFON