2014. július 14., hétfő

SZIFON FRÖCCS – nyári különkiadás



E heti témánk:Végre itt a nyár, de mikor lesz már vége?
A nyár alatt szülőknek szóló tematikus hetekkel jelentkezik a SZIFON. Egy héten át egy adott témát járunk körbe, megmutatjuk nektek szakértőink ötleteit, módszereit, könyv- és videóajánlóit és más hasznos cikkeket. A hét folyamán e-mailben feltehetitek kérdéseiteket a téma szakértőjének.

Praktikák, tanácsok, ötletek:
-          hogy a nyaralás mindenkinek pihentető legyen,
-          hogy mivel kössük le gyerekeinket a nyári szünetben,
-          hogy az iskolában tanultakat miképp tarthatjuk szinten játékos módon.

Játékos, fejlesztő feladatokat a nyárra óvodás korú gyerekeknek

A nyári szünet fantasztikus lehetőséget biztosít az óvodás korú gyermekek egészséges testi, mentális és pszichés fejlődéséhez, hiszen ebben a korban a mozgás képezi a készségek, képességek kialakulásának alapját. A mozgás megfelelő fejlődése nélkül nem alakulhatnak ki azok a készségek, képességek (részképességek), amelyek a megismerő tevékenység, a beszéd, az írás, az olvasás és a számolás elsajátításához szükségesek. Sajnálatos módon a ma felcseperedő kisgyermekek mozgástere szűk, kevés kihívást, gyakorlási lehetőséget rejt magában, mindemellett a számítógépes játékok, a tévé, videó, a telefon az élet korai szakaszától kezdve meghatározóak. Mindezek az életkornak megfelelő nagymozgás, finommozgás, megismerőtevékenység fejlődését lassítják vagy gátolják. Nem arra sarkalljuk a szülőket, nagyszülőket, hogy töltsék be a pedagógus, óvónő, tanító-oktatói, fejlesztőpedagógiai szerepét nyáron, hanem hogy játékos együttlét során tudatosan, közös tevékenykedéssel fejlesszék gyermeküket. Ehhez a tudatossághoz szeretnénk tanácsokat adni. A lakásban kialakított térrel, a mozgásra szánt idővel, levegőztetéssel, alkalmas, csábító, életkori sajátosságoknak megfelelő játékokkal, szülői aktvitással, változatos játékötletekkel, alkalmas játszótérrel, gyakori kirándulással, biciklizéssel, evezéssel, labdajátékokkal. 
Ötletek, módszerek a játékok, programok tervezéséhez, megvalósításához

  • ÉLMÉNYFÜZET - Nem is gondolnánk, hogy az élmények feldolgozása, milyen örömet okoz a gyerekeknek. Erre egy jól bevált technika a Mi történt? füzet készítés, vezetés: érdemes egy közepes alakú spirál füzetet használni, amibe kivágott újságképeket, képeslapot, rajzokat, lapos tárgyakat (madártollat, állatszőrt, villamos-, színházjegyet) be lehet ragasztani, mindezt kísérő szöveggel, magyarázattal egészíthetjük ki, amit eleinte a szülő, később a gyermek is írhat. Tehát mindazokat az eseményeket, amik a gyermek megélt élményeire emlékeztetnek, rögzítheti a család, amit aztán büszkén elmesélhet a gyermek a rokonoknak, barátoknak. Egy új fényképezőgép, színes ceruzák, tollak, kréták, ecsetek, festékek, ragasztó, olló, színes papírok még lelkesebbé teszi a gyerekeket. Később, kisiskolás korban mindezt elektronikusan, vagy amennyiben nyitott rá gyermekünk, blog formájában is elkészíthetjük.

  • SARAZZUNK, VIZEZZÜNK - A nyári melegben végre nem kell óvnunk gyermekünket, hogy vizes vagy saras lesz, használjuk ki, hogy szabadon játszhat a vízzel és a homokkal, sárral, mert ez nem csak neki jelent nagy örömöt, hanem fejlesztő hatású, és a dagonyázás feloldhatja a székletvisszatartási problémákat is. Ha nincs kertünk, de van egy erkélyünk, akkor nagy melegben kitehetünk egy kád vizet, sok kis edénnyel, kanalakkal és közösen főzhetünk, öntögethetünk, majd idővel egyedül is eljátszik gyermekünk.
  • HÁZIMUNKA KÖZÖSEN - A mozgáshoz sorolható a házi munka, vásárlás, főzés is, aminek persze más fejlesztő hatása is van. Miden nap legyen valami előre megtervezett munka a lakásban, kertben, nagyszülőknél, amit a szülőknek jól elő kell készíteni, hogy ne érezze értelmetlennek a gyermek. A szülők részéről ez komolyabb tervezést, felkészülést igényel. Fontos az önállóan végzett munka fokozatos előkészítése, megalapozása. Hatalmas örömet okoz a kisgyerekeknek az önállóan végzett munka elismerése, és az, hogy ő is hasznosnak érezheti magát. Másfelől természetessé válik neki, hogy ő is részt vesznek a házimunkában. Példák közös tevékenységekre:
    - Kertészkedés: már 1,5 éves kortól be lehet vonni a gyerekeket például a növények öntözésébe, locsolásába, és nyáron az se baj, ha összevizezi magát.
- Sütés-főzés: örömmel vesznek részt a sütés-főzésben is, csak pontosan ki kell találni, hogy a munka melyik fázisába lehet őket bevonni életkoruknak megfelelően.
- Házimunka: a házimunkában is örömmel segítenek, például: kipakolás a mosogatógépből, teregetés.

  • KÖZÖS PROGRAMSZERVEZÉS - Hetente többször házon kívüli program a család valamelyik tagjával, barátokkal. A szülők a gyermekekkel, gyermekek barátaival tájékoztató füzetekből, netről végezhetik a tervezést és szervezést (jegyrendelést, vásárlást).
  • OTTHONI PROGRAMOK - Házon belüli program: közös mesefilm-, diafilmnézés, bábelőadás (szülők, majd a gyerekek előadásában), közös éneklés, rajzolás, festés, gyurmázás (házi késztésű só-liszt gyurmából), gyöngyfűzés, varrás, hímzés, legóból, kockából építés, dobozház festés, vasút építés, családi színdarab előadása. Természetesen ez is komoly előkészületet, tervezést jelent a szülők részéről. Azonban csak eleinte igényel komolyabb energiabefektetést, idővel gyakorlottabbak leszünk és az eszközök is rendelkezésre állnak. TOVÁBBI GYEREKJÁTÉKÖTLETEK ITT: http://www.pinterest.com/aszifon/alkoto-gyermek/
  • HANGOS OLVASÁS - Felolvasás a képes, saját Mi történt? füzetből, diafilmről, mesekönyvből képkísérettel, majd kép kísérlet nélkül. A felolvasás során a gyermekek képzetalkotása, sorozatalkotása, összefüggések felfogása, nyelvi kifejezőképessége sokkal jobban fejlődik, mint mozgófilm nézés során. Ezért a filmnézéssel töltött idő mennyiségét érdemes következetesen szabályozni. A gyermekek kérdéseire válaszoló felnőtt társasága ideális filmnézés közben.

Hasznos linkek, további ötletek a kertészkedésről:
Gyerekek és a kerti veszélyforrások  
http://www.edenkert.hu/diszkert/parkok-es-diszkertek/gyerek-veszelyes-kert/1785/
Mesekert gyerekeknek és a szüret
http://www.bakker-holland.hu/tippek/kerttipus/gyerekek-a-kertben/ 
Gyerek a kertben 0-6 éves korig
http://www.bakker-holland.hu/artikel/tippek/kerttipus/gyerekek-a-kertben/gyerekek-a-kertben/;pgid=3bVeSaaxm6ZSR0s0AruwYCTP0000NOw0i-eg;sid=IgEWAjecrGcBAmRebJcFLDSWwjy7QsfHv5w=%20%20%C2%A7 

és a közös házimunkáról:
http://gyereketeto.hu/csalad/hazimunka-es-a-gyerekek


További szülőknek, nagyszülőknek szóló hírek, programok itt: www.facebook.com/ASZIFON 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése