2013. január 25., péntek

Kommunikálsz vagy csak félfülezel a pároddal?


Kép forrása: flickr.com

Hogy mi az a félfülezés? Nem valami szakszó de nagyon is jól tükrözi a lényeget, amikor nem igazán figyelsz a másikra, csak fél füllel befogadod a szavait, amiket aztán a következő pillanatban már el is felejtettél. Mert ugye közben már azon járnak a gondolataid, hogy ha ma kimosod a gyerek tornacuccát, az megszárad-e holnap délutánra az edzésre, közben már állítod össze a holnapi tennivalókat: meló, posta, gyerek elhoz az isiből, utána bolt mert elfogyott a kenyér, otthon vacsora főzés, leckekikérdezés mert holnapután felmérőt ír a gyerek, stb.. Nem is nagyon tűnik fel az embernek, hogy nem figyel a párjára, hiszen minden olajozottan működik (gondolod Te), majd mikor közli a férjed, hogy a haverokkal megy ma pókerezni vagy a feleséged szól, hogy a csajokkal megy moziba megáll benned az ütő mert nem is emlékszel, hogy ilyenről akárcsak beszéltetek volna. Amit aztán nem mersz bevallani, csak jön a rossz érzés, meg a lelkiismeret furdalás, hogy ennyire nem figyelsz a másik feledre. Ha már idáig jutottál és mindezt felismerted, az szuper, mármint a felismerés. Változtass, különben jönnek a kihívó kolléganők és a figyelmes kollégák, akik aztán elcsavarják a párod fejét. Hidd el a szexualitáson kívül a figyelem és a kommunikáció is oltári fontos egy pár életében.

Mi a teendő? Ha hozzád beszél, de neked nincs időd vagy kedved, meghallgatni, mondd, hogy kíváncsi vagy, de most nem tudsz figyelni rá lehetne mondjuk félóra múlva beszélni erről? Ha már beszélgettek, fordulj felé, hagyd abba a mosogatást, tévénézést, szórólap nézegetést és koncentrálj rá. Hidd el, sokkal jobban esik a másiknak, jobb érzéssel mesél és gyorsabban a sztori végére ér (mert nem szakítja meg semmi), nem maradsz le a mosogatásról se, de lesz egy elégedett féredj/feleséged. Próbáld ki a gyerekkel is, hidd el, megéri csak 5-10 perc TELJES FIGYELEM. Neked nem esne jól?

2013. január 15., kedd

SZIFON promó videó


Átlagos család átlagos veszekedése, nálatok is előfordult már ilyen? Szerinted mi a megoldás?

Megdöbbentő mennyit tévéznek a gyerekek

Hihetetlen, de a legújabb kutatások szerint a 4 és 14 éves korú gyerekek naponta átlagosan 160 percet néznek tévét, és ami még megdöbbentőbb, hogy ennek az időnek majdnem a felét (49,1%) EGYEDÜL TÖLTIK. Szerinted normális, hogy egy kiskorú több, mint 2,5 órát tévézik naponta? Az internetezés pedig még ehhez adódik hozzá. Szerinted mennyi időt érdemes tévézéssel töltenie  agyereknek ebben a korban?
Forrás: http://dribbble.com

2013. január 14., hétfő

Mit egyél, és mit ne, hogy egészséges babád legyen?




Kismamaként mindenkitől azt hallod, egyél egészségesen, táplálkozz változatosan, a babád érdekében. Ebben igaza van az összes szakirodalomnak, hiszen kisbabád megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlenek a következő vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek:
Folsav, B-vitamin (B1, B2, B6, B12), omega-3 zsírsav, jód, magnézium, kalcium. Ha szeretnéd tudni melyik vitamin mire jó, itt bővebben olvashatsz a témáról:

Természetesen a vérszegénység és bizonyos fertőzések is elkerülhetőek, ha helyesen táplálkozol. De Ina May Gaskin Amerikában elismert bába szerint az egészséges táplálkozás hatással lehet a terhességi toxémiára (más néven preeclampsia, eclampsia vagy HELP-szindróma) is. A várandóssági toxémia jellemzője a magas vérnyomás, a vizeletben talált fehérje és az ödémásodás (ami meghaladja az átlagos mértéket, tehát nem a megnövekedett vérmennyiségből adódó, szinte minden kismamát érintő ödémásodásról beszél).Szerinte a várandósoknak érdemes nagyon sok friss zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket és fehérjét fogyasztani (ő a vegetáriánus étkezést is ugyanolyan jónak tartja, ha megvan a megfelelő fehérje bevitel) és folyadéknak a vízfogyasztást ajánlja. Ezen felül nem tiltja a só fogyasztást sem, ami szerinte nem okoz gondot, ha mellette helyesen táplálkozol.

Összefoglalva, kerüld a cukrozott üdítőket, a cukrozott tejtermékeket (vigyázz a gyümölcsös joghurtban is lehet cukor) és a finomított élelmiszereket, hiszen ha tartósítószert vagy ízfokozót tesznek az ételedbe, az nem tesz jót se a saját se a babád szervezetének. 

A tartósítószerek közül a nátrium-benzoát (E211) és a kén-dioxid (E220) például allergiát okozhat. Az ízfokozók közül pedig a leggyakrabban használt nátrium-glutamát (E621) amit leginkább a kínai éttermekben használnak, okozhat hátfájást, fejfájást, bőrpirosodást, diszkomfort érzetet és emésztési zavart, De ugyanezt az anyagot megtalálhatod a levesporokban, leveskockákban és ételízesítőkben is. Ezért ajánlják minden kismamának, hogy csak természetes alapanyagokat használjon a főzéshez, mert így legalább biztos lehet benne, hogy nem árt sem magának, sem a babának.

2013. január 12., szombat

A kezdetek, avagy mi nyomasztja a szülőt?

 "Egy szülőnek nem is kell megértenie semmit - csak szeretnie és oltalmaznia kell. És büszkének lenni." (Paulo Coelho)

A blog, azért alakult, hogy a gyerekneveléssel vagy akár a szülőséggel kapcsolatban véleményezzen könyveket, cikkeket, híreket. Nem tudjuk elmondani, hogyan nevelj tökéletes gyereket, de abban segíthetünk, hogy jobban lásd, milyen technikákat alkalmazhatsz a gyerekkel való kommunikációban, vagy megmutathatjuk milyen folyamatok vagy érzelmek zajlanak a gyermekekben.

Remélem találsz olyan témát ami érdekel, ha hiányolsz valamit, kérlek írd meg nekünk a facebook oldalunkra (www.facebook.com/ASZIFON), vagy a kommentek közé. Örülünk, ha közreműködsz, alakítsuk együtt ezt a blogot!